Nov 21, 2010

Lampu Isyarat...

tadi aku ade gi kua jalan-jalan..
tengah duk syok drive, tiba-tiba kene stop kete sebab lampu merah.
ish..kacau betol kan, korang pun same gak kan?hahaha..ngaku je..

tapi,jangan la sampai langgar je lampu merah tu...
langgar lampu?bukan makne langgar je tiang lampu tu, maksudnye langgar peraturan jalan.

ok, seperti yang korang tau, dan tak de yang tak tahu, budak kecik yang umor 3 tahun pun da tau,
lampu isyarat terbahagi kepapa 3 warna, iaitu hijau, kuning, dan merah kan?

hijau makne nye, boleh je belah dari situ
kuning lak maknenye sila bersiap sedia untuk tekan brek.
dan merah lak makne nya, berhenti di sini, jangan langgar, kalau langgar nanti, korang gak yang binasa.

hahaha, macam mane agak nye yang terjadi kalau tak de lampu ni,
lebih-lebih lagi di bandar-bandar besar, mesti ramai yang saling cium mencium kereta ni..
dan macam mane kalau korang jumpe traffic light yang macam ni?

lampu isyarat yang pening?


haaa...motif aku tulis entry yang pendek ni, aku nak tanye korang
"kenapa kah lampu hijau kite kena gerak, kuning bersedia, dan merah berhenti?"
ade sape-sape boleh tolong aku selesaikan soalan yang amat mereng ni?
sila komen..huhu

chaw!!!
salam...


11 comments:

Songo said...

ni soalan gurau2 ni...xpela...nanti mesti ade org jawab...color oh color

akubersamaCahya said...

maybe..
aku jawab dgn pandangan aku eh.
kite dh sinonim dengan wane merah yang menandakan AMARAN/DANGER. kan? lampu syarat pun gune merah as da same reason. amaran, henti kan kereta, klu tak korang kena langgar!!!

hijau n kuning i dunno.
sebab klu kuning aku terus tekan minyak.. hehehehe

Hishyamuddin said...

haa..betol2...
merah sbg bahaye kan..
tapi kenpae merah?hehhe
n pe lak ngan hijau?
sje je nak peningkan kepale korang ngan soklan ni..

Mimie@misxoman said...

Soalan ni biar Engineer yang jawap.Engineer elektrik.maap.saya engineer lain.kekeke

akubersamaCahya said...

wane hijau kuning dan merah dipilih, pada awal penciptaan lampu isyarat sebab wane tersebut berkait rapat dengan emosi.

merah-amaran bahaya
kuning/oren-hati2
hijau- wane yg tenang kpd manusia.relax.

hehehehe
ni bukan pendapat tau. sumber leh dipercayai punye. hehehhe

aku pun curious jugak pasal wane2 nih. =)

Hishyamuddin said...

mimie : alamak, salah engineer la.hehhee
abc : waaa....jangan camni suda.. lau merah tande marah, so tgok wrne merah ase marah n nk langgar..n hijau tenang je, tengok hijau mase drive buat xtau je,tenang, n xase nak gerak pun.heheh..gurau2 je..

Solihin Zubir said...

yeahhh.. warna hijau memang menenangkan..
so, bila lampu dh hijau, bergeraklah dgn tenang.. jgn gopoh.. hehe..

Kimmy Ai said...

kat egypt xde lampu isyarat.. hohoho.. ;DD

Amyna said...

Tiada jawapan untuk soalan anda... sekian~~

WAHIDA ALIAS said...

makkk aii...mane satu nk ikot.ikot trepik lite sendiri je la jwbnye

.imah. said...

soalan ni.........
kenapa pelik sgt? AHHA. x)

Instagram

Yang Dihormati


Popular Posts

Designed By Seo Blogger Templates