Nov 26, 2010

Facebook membunuh kita atau memajukan kita?



haaa..aku yakin setiap daripada korang ade facebook kan?
alaa..zaman sekarang ni semua da ade kot, tak kire la besar ke kecik ke dan yang da bergelar nenek sekalipun ada akaun facebook ni..betol tak??


Secara umumnye kite tahu yang facebook ni tempat untuk kite borak-borak kan, tempat tuk chatting ngan kawan-kawan dan sebagainya..



                                                         


ok, bermacam-macam topik akan kite borak bile da dapat borak camni kan, lebih-lebih lagi dengan keluarga dan kawan lame kite..tapi kenape ade juga yang salah guna kemudahan ni?
untuk ape?
ok, sekarang ni heboh yang katekan facebook ni punca kecurangan dan penceraian bagi suami isteri kan?
yela,dalam facebook ni kite boleh kenal sape saje yang kite nak kan?buat je akaun, dan kenalkan diri kat sape-sape yang berminat.tapi betulkah semua ni?




dan ade jugak yang katekan facebook ni punca pergaduhan antare satu same lain..
yelaa..ade yang duk memfitnah sane sini, duk mengate tu..




yang ni korang kene hati-hati sebab lam facebook pun ramai yang kaki-kaki tipu ni, yang mane dah terpengaruh, nanti wang beterbangan, silap-silap badan pun tergadai..jangan mudah percaya dengan orang yang kite belom kenal..


Tapi, aku bukannye cakap facebook ni tak elok, tapi aku cume nak ingatkan korang je.
bile kite tengok dari sudut positif, facebook ni pun banyak eloknye dari yang tak elok tu, saje je aku nak bagitahu yang tak elok dulu..

Bagusnye facebook ni..
kite boleh mengeratkan lagi silaturrahim kite sebagai umat islam dan sebagai manusia.
korang pun same kan?lam facebook tu ade family, kawan-kawan lame dan kawan-kawan blogger.tol tak?



wahai teman-teman, facebook la tempat kite nak promosi blog kite..tol tak aku cakap?
kalau korang ade 1000 kawan (ramai tu) dan korang post link blog korang tiap kali update, mesti ramai yang akan bace entry korang..tol tak?hehehe




untuk jauhkan diri kite daripada buat bende yang bukan-bukan dalam facebook tu, meh la kita memeriahkan dunia blogger ni..hehe
dan rajin-rajin la kite join group blogger ni, semoge tali persahabatan kite akan lebih erat..



nak join? tekan sini..Kelab Blogger..
Dan banyak lagi kelab-kelab yang lain yang mungkin aku tak tahu lagi..


kesimpulannye, gunakan facebook ni untuk saluran yang betul dan jangan salah gunakannya ok?
Jangan disebabkan facebook, bangse kite berpecah dan mereka yang suke dengki dengan agama kite bergelak ketawa dengan perpecahan kite..
Ingat, orang kafir selalu memikirkan jalan untuk memecahkan kite..

dan ingat, pencipte facebook ni orang bukan islam..

marilah kite same-same berfikir dengan entry aku kali ni..
adakah korang nak agama dan bangse kite hancur disebabkan ini?


20 comments:

Mimie said...

muka buku?ngeh.sy tak add stranger lam FB sy.BAHAYA!identiti di kenal pasti dan takut kena culik.hak3

Hishyamuddin said...

mimie : bagus2..jgn dedahkan
identiti kite,
org kat luar suke bonsai2 ni.
heheheh

Ayuni said...

Salam,

btul, sye setuju klau org ckp FB bnyk negatif sbb ader kwn sye kne kutuk dek roomate dier dlm FB, truk btul, FB tu jd tmpt mengutuk org, sahabat sendiri padahal bleh je nk ckp dpn2, pastu kutuk lecturer pun ader....

Hishyamuddin said...

ayuni : sampai camtu sekali? facebook ni mmg ramai buat tmpt tuk mengate..

Ayuni said...

haah, sebab dengki, pastu tmpt buat luahan perasaan yg benci kat saper2 dlm tu....

Hishyamuddin said...

huhu,,betol..dan banyak kali tengok orang duk mengate lam fb ni..

Ajieez said...

jolo3

Hishyamuddin said...

ajieez : tq.hehe

Ajieez said...

stiap bndo hok kito buat brmulo dgn niat, kalu niat kito baik hsilnyo jd baik la, klu niat kito burok hasilnyo mstilah jd burok, ko ado jgk niat burok hsil jd baik??..

Hishyamuddin said...

betol2,kito setuju dgn abe hok sore ni..nawaitu keno betol..

bidadarihijau said...

ade baik ade buruk...fb ni punca krisis...tp klo punca jodoh takpe..wahahahah

y@n@ M!B said...

nice post..setiap mende pn mesti ada keburukan..so baek buang yg keruh amek yg jernih..ecehh~ =P

mmg seronok promote blog kt fesbuk..traffic nek pn dr fesbuk gak..hehe~ ^_^

eqbalzack said...

perlu berhati2 juga dgn FB ni...ramai yg tak jujur...

DiaUmaiNiNaz said...

salam singgah ...xder fB lagi..ketinggalan kah aku...

Hishyamuddin said...

bidadari : tapi kbnykkannye punca gaduh kan?hehehe

yana : tq,haha, tau xpe, ltk kt fb, msti rmai yg masuknye la.

abg eq : btol, ramai sgt yg xjujur lam 2.huhu

Dia: xpon, xde pun xpe, blh elak dri bnde2 yg xelok kat lam 2..:-)

Ayuni said...

Sa suka blog awak la! http://ladygreen3011-ayuni.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

princeduyong said...

gunakan dengan hikmah....

Notami said...

guna dgn bijak..

Faarihin said...

On FB bila ada mood aje..

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

ade baik & buruk FB ni..ianya bergantung kat orang tu nk create akaun dia as ape..so tepuk dada tya la diri sendiri either sakit x dada tu...heheehhe

Instagram

Yang Dihormati


Popular Posts

Designed By Seo Blogger Templates