Nov 27, 2010

Ada apa dengan dengki?

P.H.D..
perasaan hasad dengki..
kenape perasaan ni harus ade lam diri kite?
tak boleh ke buang je perasaan ni?

perasaan ni akan berlaku bile,



haaa..ni selalu berlaku dan kite dengar kan? bile mane sape-sape je makin berjaya, contohnya ahli perniagaan atau pun contoh terdekat blogger sendiri, ade je yang nak dengki-dengki ni.
Panas ke tengok orang lain berjaya weii?
part ni ade la yang nak pakai bomoh la dan nak main kotor sebab tak nak tengok orang tu naik lagi  kan.



"haa..aku baru je bomohkan ko!!kejap lagi jadi gile la ko..hahahha"
hek eleh, suke sangat ke aniayai orang ni dan suke sangat ke bekerjasame dengan syaitan tu?


"eiii..meluat la aku tengok diorang ni, mentang-mentang da kawin, nak tunjuk-tunjuk romantik depan aku pulak..dulu aku ngorat ko, ko tak layan"



aikk..jeles nampak..ilek la..tak kan orang bahagia pun ko nak dengki kot..
Haaa..mule la tu nak tabur fitnah tu, konon nye diorang ni nikah sebab terlanjur la, nak carik bomoh jugak?
orang bahagia camni pun nak dengki kan, nak runtuhkan masjid lak tu..
lau ye pun dengki sebab die tak nak kat ko, jangan la sampai nak runtuh masjid ni.tu maknanye tak de jodoh..



Dengki ni bukan je dengan bomoh-bomoh dan main bende-bende kotor ni..yang duk ngumpat tepi pagar on the way nak gi pasar tu gak boleh diketogorikan sebagai dengki kan?


" eh,  aku dengar anak semah si tokey kedai tu dah kaye sekarang..buat ape ntah budak tu kat kolumpo tu, belajar sampai spm je pun"



adakah korang rase dialog diatas sebagai dengki?
walaupun tak de sangat bau-bau dengki kat situ, tapi ayat tu pun menunjukkan unsur-unsur menjatuhkan orang tu gak kan..siasat dahulu baru boleh cakap, jangan main cakap je..



jadi ape kate kalau kite tukar dengki negatif ni kepada yang lebih positif.
bile tengok je orang yang dah berjaya, jangan lak nak jatuhkan nye, ape kate kite bersatu dan buat mereka sebagai idola kite tuk sama-sama maju dan berjaya..tak kire ape bangsa sekalipun..








Bile tengok orang bahagia, tolong sama-sama doakan kebahagiaan mereka supaya lebih bahagia dan kekal sampai bila-bila..



Entry aku kali ni tak de kene mengena dengan yang masih hidup atau pun yang dah tiade, aku hanye nak ingat mengingati antara satu sama lain.."kite" yang dalam entry ni aku gune sebab semua orang tak terlepas dari kesalahan kan?



marila same-same kite bersatu tuk majukan bangse kite..cewwahh cam wakil rakyat lak..hehehe




"bersatu kita teguh, bercerai kita roboh"



Maaf sekiranya entry aku kali ni amat sensitif..
korang rase P.H.D sekarang ni semakin parah ke tak?


Chaw..
Salam





14 comments:

Mimie said...

PHD.hehe.baru kena la mok.orang2 yang dengki ni memang suka memalu n mengondemkan blog lain.but as i know,dorang ni bakal di pukul oleh team gemok saya.saya yakin itu.

Hishyamuddin said...

mimie : jgn lak terase ngn PHD tu, PHD ni lain..hehe..
owh, diorang ni mmg suke dengki la..pape pun, sbr ok..

iqbalhakimi said...

phd dah jd naluri kot untuk mereka yang buruk hati nie..suka tgk org sakit hati..tp igt Allah sentiasa ada dgn kita..insyallah =)

THE LEKAT LEKIT STORY said...

dulu kini & selamanya.. PHD takkan hilang selagi adanya manusia.. even kita sendiri pun kdg2 ada PHD walau tak memudaratkan orang lain pun..

Hishyamuddin said...

iqbal : yap..setuju sekali.yg baik dibalas baik..

Lekat : betul, stiap dari kite mmg ada,cume kite perlu juga beringat tuk elakkan nya..

thenameiseha said...

tanak Phd ni.. nak Phd akademik.. hahaha

Hishyamuddin said...

seha : blh2..usaha tangga kejayaan.hehe

Wan Gerrard said...

phd ea, semua orang ada..yang penting jangan terlampau tunjukkan sifat hasad dengki tu.hehehe

amira said...

aku sangat tak dengki bila adik aku tengok cerita anaconda.. haha.. opss sori takde kaitan..

eqbalzack said...

dah nak masuk 5 thn abg eq dalam dunia blog, byk pengalaman...
yg penting kita buat kerja kita bro...
blog kita, suara kita....betul tak?

Hishyamuddin said...

wan : kalau terlampau, hbis rosak.hehe

amira : haha..anaconda pun ok..

abg eq : betul, tulis je ape yg kite rase nak tulis..jnji tak sakitkan ati owg lain..

ijatnuar87 said...

ahaks...P.H.D seseorang ni hanya akan abis biler riwayat dier dah abis...senang citer...so doa2 jek la supaya kiter xterhindar dari tempias P.H.D orang lain nih,hehehe

M I A J A M A L U D D I N said...

hahhaa.. org dengki kn wak,, adat hidup di dunia..

.::: Princess MOMOY :::. said...

org PDH nih rasa kepuasan diri kot ??? pelik dng insan bernama manusia

Instagram

Yang Dihormati


Popular Posts

Designed By Seo Blogger Templates